onsdag 28. januar 2015

Interaktiv figur som viser hva vi bruker helsepengene på

Vi bruker 57 000 kroner per person på helse per år. Figuren nedenfor viser hvor mye av dette som går til sykehus, legetjenester, legemidler og lignende. Figuren er interaktiv. Ved å klikke på en kategori, får man en mer detaljert inndeling av hva man bruker på de ulike underkategoriene (Venstreklikk går innover i figuren, høyreklikk utover).

Tallene kommer fra SSB, inndelingen er basert på OECDs oppdeling og definisjon av ulike helsekostnader, og figuren er laget ved hjelp av Google Tree Map.

Selv om figuren gir en viss oversikt, bør man huske saltet. Om vi virkelig bare bruker 2% av utgiften på forebygging eller om administrasjonskostnadene virkelig er så lave, vil avhenge mye av hvordan ting defineres. Selv om man kan krangle om detaljene, er hovedbildet klart. Utgiftene kan deles i fire omtrent like store kategorier: Sykehus (ca. 25%), legetjenester (25%), sykehjem (25%) og alt annet.

Figuren i seg selv er bare beskrivende, men med flere detaljer kan den gi grunnlag for interessante analyser. For eksempel om vi bruker overraskende mye eller lite på noe, og om de store pengene går til de viktigste tingene. Det vil da kunne være nyttig å legge til flere detaljer som hvor mye vi bruker på ulike takster eller hvor mye vi bruker på ulike diagnoser. I de neste ukene vil jeg bearbeide og legge ut denne informasjonen også.
 

Klikk her for en større versjon i et eget vindu. Høyreklikk på en kategori for å gå inn og få flere detaljer. Venstreklikk for å gå tilbake og få mer generelle utgiftskategorier.

Share |

2 kommentarer:

  1. Er figuren "cropped" på høyre side? Det ser slik ut. "Medisinsk behandling" fremstår som ca 55% av totalen for "Helseutgifter", og drill down av Medisinsk Behandling viser "Sykehustjenester - heldøgnsopphold" som drøyt 60% av "Medisinsk Behandling". Eller er det bare mitt browser-oppsett..?

    SvarSlett
  2. flott artikel men litt konsstuktiv kritikk du burde hatt slik design som denne

    SvarSlett